0604 - Island

(fortsättning på förra blogginlägget)

Efter en förmiddags shopping i Denver satte vi oss på planet. Rebecca och Lina fortsatte hem till Sverige  medan jag och Björn stannade på Island där det var morgon och min vän Jesper glatt väntade på oss hos en bekant till mig i Reykjavìk. En riktig nördresa på Island väntade! :D

Då jag har varit på Island ett par gånger tidigare föll det på min lott att planera upp denna vistelse, så att Björn och Jesper skulle kunna få uppleva så mycket som möjligt under de dagar vi spenderade på ön.Dag 1: Sydkusten

Efter att ha lämnat alla saker hos min bekant ämnades första dagen åt att köra en bit längst sydkusten, hela enkelt väg 1 mot Vík. Längs den sträckan finns det en hel del guldklimpar som man gärna vilar ögonen på som ni kanske kan se!

 • Untitled photo
 • Untitled photo
 • Untitled photo
 • Untitled photo

Dag 2: Landmannalaugar

Landmannalaugar är en region nära vulkanen Hekla där man kan beskåda en rad ovanliga geologiska fenomen, såsom flerfärgade berg och stora lavafält. Jag älskar denna platsen så mycket att jag varit där varje gång jag varit på Island, och detta skulle inte bli något undantag! Jag hade däremot inte varit på Island så tidigt på säsongen som denna gång...

För det visade sig bli lite problem - vägen ut (av den legendariska höglandstypen) hade inte öppnat efter vintern än. I hopp om någonting ringde vi till den isländska vägupplysningen där det visar sig att vägen visst var öppen och den hade öppnat dagen innan. Förra året öppnades vägen Landmannalaugar i slutet av juni, i år en månad tidigare! Underbart!

Man hade inte haft tid att ställa iordning någonting och på min fråga om alla vandringslederna var öppna fick jag ett ringande "ja". Det var en sanning med modifikation...

För att ens komma ut till fjällstationen var vi tvugna att korsa ett relativt avancerat vattendrag med smältvatten. Kallt vatten. Tog inte mer än ett tiotal sekunder innan fötterna hade domnat bort helt.

Den 6h-hajk vi valde var vi de första att gå på. Riktig äventyrskänsla att trampa upp en knappt urskiljbar stig och skapa sig en över de snöbeklädda delarna!

 • Untitled photo
 • Untitled photo

Hajken bestod av ytterliggare två vadningar varav den första var relativt enkel. Vattendraget hade nått ett braided channel stadie så efter lite rekande kunde man gå eller hoppa över lite vatten i taget. Det andra var bra mycket knepigare...

Jag hade länge tvekat över säkerheten i korsningen och det hade onekligen varit ett säkrare alternativ att vända tillbaka, trots att det bara var ca 1/4 kvar av rundan. Knähögt vilt strömmande vatten är verkligen på gränsen av vad man klarar av utan den extra säkerhetutrustning vi inte hade med. Men äventyrslusten hos oss tog överhanden!Efter en kort genomgång över hur korsningen skulle gå till och lite säkerhet på det skred vi till verket och alla tre kommer över, med torra kameror. På andra sidan väntade varma källor med sina underbart färgade alger.


Denna bilden har blivit tilldelad en egen "Hela historien", så spana in den om ni vill veta hur jag tog den!

Varma källor är ju varma, tillräckligt varma för att det ska bli en förångning av både det ena och det andra. Största delen är vattenånga med en touch av svavelväte för att skapa den där härliga atmosfären (Svavelväte luktar ruttet ägg. Riktigt ruttet)!

Varma källor är ju varma, tillräckligt varma för att det ska bli kunna bli en smaskig (?) toast.

 • Untitled photo
 • Untitled photo
Untitled photo

Vi fotade de sista solstrålarna på de vackra bergen innan vi gick och chillade i den varma källan som finns där ute. Där träffade vi två islänningar och en kanadensare som definitivt tyckte att vi inte skulle spendera natten i bilen utan ta plats på fjällstationen som fanns där ute. Vid midnatt hade de sista solstrålarna lämnat bergstopparna, månen läckert gått upp och vi precis lämnat källan för att ta plats i den tomma sovsalen.


Dag 3: en modifierad Golden Circle

Morgonen efter blev det återigen ett uppfriskande vad innan vi nådde bilen och frukosten. Efter en kortare hajk upp på ett berg med vacker utsikt över fjällstationen och Frostastaðavatn lämnade vi Landmannalaugar för denna gången. Det var den tredje gången jag varit där inom loppet av 7 år så jag antar nästan att jag kommer dit fler gånger i mitt liv

Braided Channels
Untitled photo

The Golden Circle är en populär isländsk turistrunda. Med utgång från Reykjavik besöker man en rad intressanta platser som för många är vad som gör Island så speciellt, t.ex. Islands största vattenfall Gullfoss och gejsrarna.

 • Untitled photo
 • Untitled photo

Vi hade en egen bil och kunde därmed göra lite som vi ville. Med utgång från Landmannalaugar tog vi vändan i vårt tempo och träffade på en rad sköna människor, bl.a. våra badvänner från dagen innan, kanadensare, amerikaner, australienare och tyskar. Och så blev jag så glad av att höra svenska att jag var tvungen att prata lite med dem också.


Dag 4: Snæfellsnes

Efter att ha kört sydväst längs kusten och nordost in i höglandet var det bara norrut längs kusten kvar, vilket vi gjorde den fjärde och sista dagen. Spetsen av udden och nordsidan var vad som lockade mest men det innebar även mycket bilkörning på en dag. Då det inte var några problem för Björn (our designated Icelandic driver) så var det bara att köra!

Väl ute på halvön stannade vi till i den lilla vackra fiskarbyn Arnarstapi. Där finns tusentals tärnor så givetvis skulle de fotograferas, men även andra fåglar föll offer för min kamera, såsom stormfågel och smalnäbbad simsnäppa.

 • Untitled photo
 • Untitled photo
 • Untitled photo

Vi hamnade på en glaciär och ställde oss frågan om vad vi kunde göra där...

Untitled photoSolen står länge högt på dessa breddgraden men klockan närmade sig 23 och den började gå ned för den fjärde dagen när vi närmade oss dagens sista mål...
Tro det eller ej, men det sista målet var ett vattenfall!

Untitled photo

Den sista kvällen resulterade i den vackraste bilden från denna tripp (tycker jag iaf)!Under fullmånen startade jag min resa i San Francisco och under fullmånen avslutade jag den nu på Island.

Dagen efter bar det hem till kära Sverige igen. Tack alla som varit en del av denna resa!


 • No Comments
Powered by SmugMug Owner Log In