Söderåsen i vinterskrud

Jag har spenderat många timmer uppe på Söderåsen, både i nationalparken Skäralid men desto mer i lika vackra men folktommare Klöva hallar. Trots alla gånger där har jag aldrig sett åsen i vinterskrud, dels för att det inte ofta är snö i Skåne och dels för att jag haft annat för mig när tillfälle har givits. Men det skulle det bli ändring på!

I ett par månader hade jag planerat för att kunna dra iväg så fort snön och tiden medgav det. Trots planerande med gamla vänner tycktes det rinna ur sanden, men så kom det där gyllene tillfället och jag kunde dra ut tillsammans med min äventyrskompis Per.

Planen var att ta bussen till Skäralid för att därifrån vandra till Klöva hallar där vi skulle övernatta. Beroende på hur jobbigt första etappen var och tid till befogenhet hade vi två alternativ till den andra etappen: fortsätta på åsen till Åstorp eller lämna åsen och gå till Klippan.

Untitled photo

Vi på plats i Skäralid möttes vi av den dramatiska dalgången inklädd i snö. Då vi var där tidigt på morgonen kunde vi ostört vandra omkring i till stor del ospårad snö och njuta av ingenting.

Jag har länge drömt om att få åka pulka på ravinens sluttningar, så jag hade packat med mig en smidig pulka som jag kunde fästa utanpå väskan. Vilken hit!

Jag hade gjort en överslagsberäkning och kommit fram till att vi kunde ta det ganska lugnt, så det var precis vad vi gjorde, speciellt i fotogena Skäralid! Det är ju trots allt nationalpark av en anledning...

Untitled photoPå bussen till nationalparken stötte vi på en bekant till mig som skulle vandra lite över dagen med en vän. Vi skulle dock gå lite olika vägar så vi sade adjö.

När jag och Per senare tog oss en lunch kom de två killarna strosande och tyckte det skulle passa utmärkt med ett litet dopp, så då var det bara av med kläderna som gällde!Det visade sig senare att min överslagsberäkning inte alls visade sig stämma, så de sista timmarnas vandring blev i mörker. Det tog rejält på krafterna att pölsa de 24 km från nationalparken till Klöva hallar, så det var med en lättnad jag kröp ned i min iskalla sovsäck den kvällen!

Dagen därpå tog vi den kortare vägen till Klippan för att därifrån ta buss/tåg hem till Lund igen. 

En riktigt härlig tur blev det!

Untitled photo

  • No Comments
Powered by SmugMug Owner Log In